Troll

Troll är ett skandinaviskt sagoväsen som genom fantasty-genren slagit igenom i hela världen. Det är ett gammalt väsen som fanns omnämnt redan under vikingatiden. Hur trollen såg ut skiftade mellan olika regioner, men hur vi idag föreställer oss dem beror mycket på John Bauer och hans tidlösa teckningar. När trollen däremot var högst verkliga väsen för folket så kunde de även se ut som oss människor. De framställdes som lättlurade, rika, långa och svartmuskiga. De kunde även förvandla sig och ta en annan skepnad. Troll kunde röva bort människor men som tur var fanns det knep för att hålla dem borta.

Troll i nutiden

Trollen är ett av världens mest kända väsen. Mycket tack vara fantasyböcker som gjort att folk världen över har fått upp ögonen för denna nordiska gestalt. J.R.R Tolkien nämnde trollen i sin klassiska bok “Sagan om Ringen” och inspirerade många andra inom samma genre. Det finns även söta troll. I slutet av 60-talet designade dansken Thomas Dam lyckotrollen, även kända som penntroll, som blev en stor succé runt om i världen. Nordiska mytologin lockar än idag och exempelvis samlas troll och häxor runt Klocksjön för en ryslig spökvandring. Trollen är en naturlig del av de svenska mörka skogarna där de har bott i tusentals år. Vågar du gå in i en trollskog?

Trollen och människor

Människorna såg sällan till trollen eftersom de kunde byta skepnad, men de kunde ändå ställa till med stor oreda för människorna. Ville det sig riktigt illa så kunde människor bli bortrövade. Särskilt vanligt var det att trollen bytte ut människobarn mot sin egen trollunge. Då gällde det att avslöja bortbytingen för att rädda det egna barnet. Det fanns sätt att skydda sig mot trollen. Troll tålde inte höra ljudet av kyrkans klockor och höll sig långt borta när de ringde. Trollen bodde djupt inne skogarna och skulle de råka nuddas av solens strålar så blev de förstenade. Ni har väl sett stora stenbumlingar bland träden i skogarna? Det är inte vanliga stenar, utan en gång var de levande troll.

Leave a Reply

mts_magxp