Skogsrået

Skogsrået är ett väsen från den svenska folktron. Liksom de flesta väsen ur den nordiska folktron har hon många namn: hon kallas i olika delar av Sverige även för Skogsfrun, Skogssnuvan, Skogsnymfen och Råndan, och i norra Sverige, i fäbodkulturen, motsvarades hon av vittran. Hon förekommer också som liknande väsen i övriga länder i Skandinavien, då med något annorlunda fysisk form och med ytterligare andra namn. I Norge finns till exempel huldran, som tillhör huldrefolket och som motsvaras av norra Sveriges vittror, och i Danmark finns liknande väsen i Elverpigen och Mosekonen.

Skogsrået i folktron i södra Sverige beskrivs som en vacker kvinna, vars rygg är som en ihålig stam eller ett ihåligt träd. Längre norrut sägs hon istället ha en svans, ibland av en räv, ibland av en ko. Skogsrået råder över alla djuren i skogen, då hon är skogens härskarinna. Män som vandrade ensamma i skogen skulle se upp för skogsrået, eftersom hon sades locka med sig och förföra vilsna vandrare. Den man som hade sexuellt umgänge med skogsrået blev för alltid tillbakadragen och tystlåten – det sades att hans själ hade lämnats kvar hos skogsrået.

Skogsrået var dock inte ett enbart ont väsen, då det också sades att hon kunde blåsa ned i en jägares vapenpipa och göra så att vapnet aldrig missade. Skogsrået sades dock rida på älgar, och dessa såg hon till att vapnet missade. Skogsrået sägs också ha hjälpt fäbodflickor med deras boskap. I vissa regioner i Sverige (Svealand och södra Norrland) sägs skogsrået själv ha haft boskap som hon vallade i skogen.Troll_woman

Trots att skogsrået alltså gjorde både bra och dåliga saker sades det enligt folktron att guden Oden hyste agg mot skogsrået, och att han vissa nätter tog sig ned mot jorden med ett följe för att jaga henne. Detta fenomen kallade man för Odens jakt, och numera tror man att det som man då tog för Odens jaktfölje som drog fram över skogen och himlen kan ha varit till exempel en flock med vildgäss.

Om du tycker om klassiska sagoväsen som skogsrået, och tycker om att läsa om dem, kan en prenumeration på Storytel.se vara något för dig. Då får du nämligen tillgång till tusentals ljudböcker om allt möjligt, till exempel sagor och fantasyböcker.

Leave a Reply

mts_magxp