Kvinnliga sagoväsen

Sagornas värld är full av mystiska väsen som sätter fantasin i rullning. Det kan vara allt ifrån stora troll och tomtar till de mindre feerna och älvorna. Tillsammans med filmens och böckernas kraft har dessa sagovarelser fått en allt mer bestående plats i vår kultur, både i Sverige och internationellt. Det blir exempelvis allt vanligare att mytologiska varelser och väsen spelar huvudrollen i populära verk. Något som Twillight-serien är ett bra exempel på. Nu ska vi dock inte följa varken vampyrer eller zombies, följ istället med när vi går igenom några av de kvinnliga sagoväsen som du kan hitta i vår kultur.

Några av våra mest välkända kvinnliga sagoväsen

När man tänker på kvinnliga sagoväsen är det svårt att inte tänka på älvor och feer. Älvor är små varelser som ofta är vitklädda och bor i skogen eller runt vattendrag. De gillar att dansa i månskenet och det sägs att den uppmärksamme kan hitta spår efter dem genom att leta efter ringar i gräset. Sådana ringar kallas i folkmun för häxringar eller älvdanser. Dessa sagoväsen har en stark koppling till skog och natur och det sägs att varje blomma har sin egen älva. Älvor förekommer ofta i nordisk mytologi och har även sina motsvarigheter i andra kulturer. Feer är däremot vanliga i många olika europeiska kulturer och i vår moderna populärkultur. Den allra mest kända fen är Tingeling, eller Tinker Bell som hon heter på engelska. Dessa sagoväsen sägs vara övernaturliga och inneha speciella krafter. Trots att de först dök upp i keltisk och fransk mytologi blir feerna nu allt vanligare. Det finns numera oräkneliga böcker, filmer och produkter med fe-tema. Allt ifrån sexiga utstyrslar och sexleksaker till mer oskyldiga matlådor och t-shirts.

Pretty mermaid

mermaid

Sjöjungfrun – Den mest kända av dem alla?

Andra kvinnliga sagoväsen som de flesta känner till är sjöjungfrun, eller havsfrun som de ibland kallas. Dessa naturväsen lever i havet och sägs ha krafter att påverka vatten. Man känner enkelt igen sjöjungfrun genom dess kvinnliga överkropp och fiskstjärt. Det kanske mest kända exemplet på dessa sagoväsen är “Den lilla sjöjungfrun”, en saga skriven av den danske författaren Hans Christian Andersen. Originaltiteln är “Den lille havfrue” och kom att bli en väldigt populär saga som senare blev både musikal och film. 1989 gjordes en animerad Disney-film baserad på historien, även om de hade tagit stora artistiska friheter med de olika karaktärerna. Sjöjungfrun Ariel och hennes kärlek till människor blev en internationell succé och hon kom att bli ett välkänt ansikte för kvinnliga sagoväsen. Sirener är ett annat kvinnligt vattenväsen som förekom i grekisk mytologi. De sades locka sjömän med sin vackra sång och fick dem att krossa sin skepp mot berg och stenar.

Leave a Reply

mts_magxp