Hippogriff

Hippogriff kan på svenska också heta hästgrip, och detta beskriver väl hippogriffens utseende; den är nämligen avkomman av en grip och ett häststo. Gripen är i sin tur en mytologisk varelse som består till hälften av en fågel och till hälften av ett lejon. Hippogriffen avbildas oftast med huvudet och frambenen från en örn (samt dess vingar), och bakdelen och bakbenen från en häst. Detta fabeldjur omnämns för första gången i en dikt med titeln Orlando furioso, skriven av Ludovico Ariosto år 1516. I denna dikt beskrivs hur hippogriffer kan flyga otroligt snabbt, runt hela världen och till månen, och hur en magiker finner ett föl av en hippogriff och tämjer det. Innan dess hade dock hippogriffen avbildats både under den klassiska eran och under Merovingernas styre, mellan 400-talet och 700-talet. Därefter förekommer hippogriffen inte ofta i konsten förrän på 1800-talet, då den blev ett relativt vanligt motiv i konsten. En konstnär som ofta avbildade hippogriffen var Gustave Doré, som bland annat skapat illustrationer till Orlando furioso. Om du tycker om sagolika illustrationer och konstverk som avbildar det vardagliga på ett magiskt sätt, kan de målningar som Madeleine Pyk skapat vara något för dig. På Galleristockholm.se kan du köpa alla hennes målningar som litografier.800px-Orlando_Furioso_9

Hippogriffen förekommer också i den episka dikten Oberon, skriven av den tyske diktaren Christoph Martin Wieland år 1780. De allra flesta känner dock igen hippogriffen från ett betydligt modernare litterärt verk, nämligen böckerna om Harry Potter skrivna av J. K. Rowling. Där får läsarna i den tredje boken möta hippogriffen Vingfåle, som därefter förekommer av och till i de efterkommande fyra böckerna.

I majoriteten av de verk där hippogriffen förekommer beskrivs djuret som just det – ett djur, även om det är magiskt. Som sådant är det alltså vilt och farligt, men inte ondsint, precis som en björn eller en varg – det är helt enkelt dess natur. Undantaget från detta är beskrivningen av hippogriffen i Thomas Bulfinchs Legends of Charlemagne, där en hippogriff sägs vara en ond ande som besitter en häst och en grip med sin själ. Eftersom hippogriffen endast existerar i fabler och legend står det också varje författare fritt att göra sin egen tolkning, och hippogriffen kommer antagligen att beskrivas på en mängd andra sätt i framtida fantasyböcker, dikter och romaner.

Leave a Reply

mts_magxp